بازارهای مالی، شاهرگ حیاتی هر اقتصادی هستند که با تسهیل جریان سرمایه، رشد و توسعه را به ارمغان میآورند. در این پهنه پرجنبوجوش، داراییها، اوراق بهادار و خدمات مالی، در بستری شفاف و منظم، مبادله میشوند و فرصتی بینظیر برای سرمایهگذاری و کسب سود فراهم میکنند.
بازارهای مالی ، محلی برای دادوستد داراییها، اوراق بهادار و خدمات مالی است که در آن، خریداران و فروشندگان با یکدیگر تعامل میکنند. این بازارها، با ایجاد نقدشوندگی، به سرمایهگذاران کمک میکنند تا به سرعت و به آسانی داراییهای خود را به پول نقد تبدیل کنند.
بازارهای مالی را میتوان بر اساس معیارهای مختلفی، مانند نوع دارایی، سررسید تعهدات و زمان معامله، دستهبندی کرد. در ادامه این مقاله از گروه مالی و تجاری فرتاک به برخی از مهمترین انواع این بازارها میپردازیم
اهمیت بازارهای مالی
بازارهای مالی ، نقشی حیاتی در اقتصاد ایفا میکنند. آنها با تخصیص بهینه منابع، به شرکتها و دولتها کمک میکنند تا سرمایه مورد نیاز خود را برای توسعه و رشد اقتصادی تامین کنند. همچنین، این بازارها با ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری، به افراد و خانوارها کمک میکنند تا از پساندازهای خود به نحو مطلوبی استفاده کرده و به ثروت خود بیفزایند.
انواع بازارهای مالی
1. بازار سرمایه:
این بازار، محل دادوستد اوراق بهادار بلندمدت مانند سهام و اوراق قرضه است. بازار سرمایه، به شرکتها و دولتها کمک میکند تا سرمایه مورد نیاز خود را برای پروژههای بلندمدت تامین کنند.
2. بازار پول:
این بازار، محل دادوستد اوراق بهادار کوتاهمدت مانند اسناد خزانه و گواهی سپرده است. بازار پول، به شرکتها و دولتها کمک میکند تا نیازهای نقدینگی کوتاهمدت خود را برطرف کنند.
در بازارهای مالی کالاهایی با نقدشوندگی بالا و سررسیدهای کوتاه (معمولا کمتر از 1 سال) معامله میشوند. به دلیل نقدشوندگی بالا، امنیت سرمایهگذاری در این بازارها بسیار بالا بوده و به تناسب از بازدهی کمتری برخوردار هستند. عموم معاملات در بازار پولی بین نهادها و معاملهگران با حجم کلان است.
3. بازار فارکس:
این بازار، محل دادوستد ارزهای خارجی است. فعالان این بازار، با پیشبینی نوسانات ارزی، به دنبال کسب سود هستند.
بازار فارکس یکی از معروفترین بازارهای مالی است که در آن مشارکت کنندگان به خرید و فروش و معامله گری روی جفت ارزها می پردازند. منظور از جفت ارز، نسبت دو ارز به همدیگر است.
به عنوان مثال، جفت ارز EURUSD بیانگر نسبت ارزش یورو به دلار است. معاملهگران در بازار فارکس روی بالا و پایین رفتـن این نسبت (نوسان دلار نسبت به یورو) اقدام به معامله میکنند.
به دلیل فراگیری جهانی این بازار، یکی از نقدشوندهترین و بزرگترین بازارهای مالی است که حجم معاملات روزانه آن تا 500 میلیارد دلار نیز میباشد.
بازار فارکس از موارد زیر تشکیل شده است:
بانکها (Banks)
شرکتهای تجاری (Commercial Companies)
بانکهای مرکزی (Central Banks)
شرکتهای مدیریت سرمایهگذاری (Investment management firms)
صندوقهای سرمایهگذاری (Hedge funds)
کارگزاریهای خرد فارکس (Retail forex brokers)
سرمایهگذاران
4. بازار کالا:
این بازار، محل دادوستد کالاهای اساسی مانند نفت، طلا و گندم است. فعالان این بازار، با پیشبینی نوسانات قیمت کالاها، به دنبال کسب سود هستند.
5. بازار مشتقه:
این بازار، محل دادوستد قراردادهایی است که بر اساس داراییهای دیگر مانند سهام، اوراق قرضه و کالاها منعقد میشوند. فعالان این بازار، از این قراردادها برای مدیریت ریسک یا کسب سود استفاده میکنند.
ابزار مشتقه قراردادهایی بین 2 (یا چند نفر) هستند که ارزش هر ورقه براساس کالای پایه تعیین میشود. کالای پایه میتواند یک کالای فیزیکی مثل زعفران، سهام شرکت ها و صندوقها و یا بعضا شاخصها باشد.
این اوراق به تنهایی فاقد ارزش هستند و ارزش ذاتی آنها نشآت گرفتـه از ابزارهای مالی مانند اوراق قرضه (Bonds)، کالاها (Commodities)، ارزها (Currencies)، نرخهای بهره (Interest rates)، شاخصهای بازار (Market indexes) و همچنین سهام (Stocks) است که روی آن معامله می شوند. به همین دلیل بجای اینکه معاملات مستقیم روی سهام شکل بگیرد، شاهد قراردادهای اختیار خرید و فروش و اهرمی هستیم
6. بازار رمزارز:
این بازار، محل دادوستد ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین و اتریوم است. این بازار، به دلیل نوظهور بودن، دارای ریسک و نوسانات بالایی است.
همچنین شما میتوانید برای اطلاع از اخبار و قیمت ارز دیجیتال ، خرید و فروش تتر میتوانید به وب سایت آپرکس به نشانی uperexe.com مراجعه کنید .
مزایا:
تخصیص بهینه منابع
تامین مالی شرکتها و دولتها
ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری
افزایش نقدشوندگی داراییها
کاهش ریسک سرمایهگذاری
رشد و توسعه اقتصادی
معایب:
نوسانات بالا
ریسک سرمایهگذاری
وجود اطلاعات نامتقارن
احتمال سوءاستفاده و کلاهبرداری
انواع بازار های مالی بر اساس حق مالی
بازارهای مالی بر اساس حق مالی یا همان انواع بازار مالی براساس ماهیت مبادلات به دو دستهی بازار بدهی و بازار سهام تقسیم میشوند:
بازار بدهی (Debt Market)
به بازاری که در آن ابزارهایی مانند اوراق قرضه دولتی، اسناد خزانه دولتی و اوراق مشارکت معامله میشود، بازار بدهی میگویند. اوراق بدهی خود انواع مختلفی مانند شرکتی، دولتی و بعضا شهری دارند که باتوجه به ماهیت صادرکننده گواهیها تقسیمبندی میشوند.
بازار سهام (Stock Market)
به بازاری که در آن سهام ازطریق بازارهای منسجم و قانونمند مانند بورس؛ توزیع و مبادله میشود، بازار سهام یا به اصطلاح بازار بورس گفتـه میشود. بازار سهام که خود زیرمجموعه بازار سرمایه نیز محسوب میشود یکی از بزرگترین بازارهای مالی است که سهام شرکتهای کوچک و بزرگ پذیرفتهشده در بورس مطابق با قوانین و مقررات آ« مورد معامله قرار میگیرد. بازار سهام خود متشکل از گروهها و صنایع مختلف اقتصادی، معدنی و تولیدی است که دربرگیرنده چرخه اقتصادی یک کشور است
در طی چند سال گذشته شاهد ظهور و گسترش بازار جدیدی به نام بازار ارزهای دیجیتال بودهایم. این بازار که از داراییهای دیجیتال غیرمتمرکز تشکیل شده و بر فناوری بلاک چین سوار است، هدف اصلی خود را راحت کردن مبادلات و زندگی روزمره و حرکت به سمت نوآوریهایی مانند متاورس قرار داده است. از معروفترین ارزهای دیجیتالی که درحال حاضر معامله میشوند، بیت کوین، اتریوم و تتر هستند.
شما میتوانید در بخش سرمایه گذاری مطمئن برای طلا و سکه به وبسایت فروشگاه سکه فرمانیه به شانی farmaniecoin.ir مراجعه کنید